Oświadczenie Rady Fundacji

21 listopada 2019

Wrocław, 22 listopada 2019 r.

OŚWIADCZENIE RADY FUNDACJI

21 listopada 2019 roku Rada Fundacji odbyła posiedzenie, podczas którego dyskutowała zagadnienia związane z działaniami i wynagrodzeniami w Fundacji.

Fundacja „Na Ratunek Dzieciom z Chorobą Nowotworową” działa od 28 lat na rzecz pacjentów Kliniki Transplantacji Szpiku, Onkologii i Hematologii Dziecięcej. Organizacja podlega regularnym kontrolom organów państwowych i nieprzerwanie spełnia nałożone na nią obowiązki. Fundacja publikuje roczne sprawozdania – merytoryczne oraz finansowe – które są jawne i ogólnie dostępne.

Fundacja prowadzi działalność we Wrocławiu i na Dolnym Śląsku, a od 2019 roku rozszerza swą aktywność w całej Polsce i za granicami kraju. Zapewnia swoimi programami najwyższe standardy opieki klinicznej, lekowej, ale również opiekę psychologiczną, edukacyjną i socjalną dla każdego pacjenta naszej Kliniki i ich opiekunów. Chore dzieci i ich bliscy są otoczeni opieką Kliniki Mentalnej, która zapewnia adaptację i przetrwanie rodzinom w tak dramatycznych chwilach. Fundacja wspiera również personel medyczny Kliniki, wdrażanie programów w zakresie klinicznym i badawczo naukowym umożliwiając stałe poprawianie metod diagnostycznych oraz skuteczność leczenia. W ramach wsparcia Fundacji prowadzona jest współpraca z wieloma ośrodkami medycznymi w kraju i zagranicą. Fundacja zdobywa doświadczenia prowadząc wizytacje w fundacjach zagranicznych. Zależy nam, aby do naszej Kliniki docierały wyniki najnowszych badań, leki i technologie ratujące dzieci.

Naszym największym projektem była inicjatywa budowy nowej Kliniki, Fundacja wykonała koncepcje, później projekty budowlane, otrzymała pozwolenie na budowę, przekazała Uniwersytetowi Medycznemu w darowiźnie wszystkie swoje prace, następnie jako partner nadzorowała prace budowlane, finansowała w dużym stopniu wyposażenie Kliniki. Trzeba jasno powiedzieć, że gdyby nie Fundacja, Przylądka Nadziei by nie było. Dzisiaj Klinika jest drugim w Europie i największym w Polsce dziecięcym ośrodkiem przeszczepowym, realizuje prawie 50% krajowych przeszczepów.

Rada Fundacji od wielu lat powierza zarządzanie Fundacją profesjonalistom, kreatywnym menedżerom o bardzo dużym doświadczeniu, którzy zapewniają wielokierunkowe wsparcie Klinice i jej pacjentom. Niezwykle ważnym zadaniem jest powiększanie możliwości Fundacji w pozyskiwaniu środków na jej działalność statutową. Środki wydawane na wynagrodzenia zarządu są bardzo dobrą inwestycją, co potwierdzają rosnące możliwości Fundacji w niesieniu pomocy. Rada Fundacji czuwa nad tym, aby Zarząd realizował najskuteczniejszą strategię w zakresie pozyskiwania, jak i wydawania środków zgodnie z celami statutowymi Fundacji.

Wynagrodzenia zarządu nie są finansowane z jakichkolwiek wpłat darczyńców na dzieci ani z przekazywanego Fundacji 1% podatku PIT. Fundacja nie pobiera również prowizji od wpłat na subkonta imienne. Dla rozwiania jakichkolwiek wątpliwości informujemy, że koszty wynagrodzenia zarządu pokrywane są wyłącznie z przychodów finansowych, lokat bankowych.

Biorąc pod uwagę interes społeczny, dobro Kliniki i Fundacji oraz jej podopiecznych, Rada Fundacji podjęła decyzję o zmniejszeniu średniego wynagrodzenia zarządu Fundacji z 28.000 zł brutto do 18.000 zł brutto od pierwszego stycznia 2020 roku.

Jednocześnie informujemy Państwa, będąc głęboko przekonanym o wysokiej jakości dotychczasowego zarządzania Fundacją, że chcemy zadbać o to, aby nie utracić obecnego Zarządu i wypracowanych przez niego działań. W związku z tym członkowie Rady Fundacji – przedsiębiorcy, biznesmeni – zadeklarowali wpłaty, które będą przeznaczone na wynagrodzenia Zarządu.

Rada Fundacji